Bron :: Pixabay : Silviarita
Citroenkoekjes voor Kerstmis
Dit is een recept voor citroenkoekjes dat ik zelf heb uitgeprobeerd en altijd met plezier maak. Als je van de verfijning van citroen houdt, zul je deze koekjes met hun licht frisse, volle citroensmaak zeker lekker vinden. Ze vallen altijd in de smaak bij mijn familie en vrienden, vooral met Kerstmis, maar ook bij andere gelegenheden.
Ingrediënten
- 200 g Meel
- 100 g suiker
- 1 ei
- 125 g Boter (kamertemperatuur)
- Sap van een halve citroen en schil
- 1 Knijpen zout
- Glazuur: poedersuiker gemengd met een beetje citroensap
Laatste folders
Procedure
Om kerstcitroenkoekjes te bakken, meng je eerst de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter, het ei, de citroenrasp en het citroensap toe. Kneed alle ingrediënten met je handen tot een glad deeg. Tijdens het kneden laat ik de boter altijd een beetje smelten tussen mijn vingers zodat het deeg makkelijker te vormen is.
Vorm het afgewerkte deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en leg het minstens 2 uur in de koelkast, bij voorkeur een nacht.
Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van ongeveer 5 mm. Ik raad aan om het deeg steeds te draaien om te voorkomen dat het gaat plakken.
Snijd koekjes uit het uitgerolde deeg met de gewenste cutter. Persoonlijk vind ik ronde of stervormige koekjes het lekkerst.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C in ongeveer 10-15 minuten goudbruin.
Zodra de citroenkoekjes afgekoeld zijn, bestrijk je ze met het citroenglazuur: meng gewoon de poedersuiker met een beetje citroensap tot een stroperig mengsel en verdeel dit over de koekjes. Laat daarna goed drogen.