Eenvoudige kersencompote
Geweldige compote zonder sterilisatie, zonder veel werk en zonder gebruik van een oven!!! Ik bewaar de compote op deze manier elk jaar en het is uitstekend. Deze methode heb ik 20 jaar geleden geleerd van mijn Hongaarse buurvrouw :-)
Ingrediënten
- Kers
- suiker
- water
Laatste folders
Procedure
We maken de kersen schoon en wassen ze. We doen ze in een pan, voegen suiker toe en vullen aan met water. Mijn pan is 7 liter en was vol met kersen. Ik heb 350g kristalsuiker toegevoegd, maar iedereen kan naar smaak aanpassen. Water wordt alleen tot 3/4 van de pan toegevoegd, niet de hele pan, want de kersen laten hun eigen sap nog los. We brengen het langzaam aan de kook. De kersen moeten vaak worden geroerd, maar voorzichtig roeren, altijd van onder naar boven. Als je een grote pan hebt, zullen de kersen op de bodem sneller gaan koken en daarom moet je vaker roeren. Alle kersen moeten volledig worden verwarmd en van kleur veranderen. In dit proces koken we de kersen eigenlijk niet, maar brengen we ze aan de kook. Het belangrijkste is dat alle kersen goed worden verwarmd en het water (sap) begint langzaam te bubbelen. Ten slotte doen we de afgewerkte kersen in inmaakpotten. Draai de flessen om en laat ze volledig afkoelen. Steriliseren is niet nodig, ik heb nooit problemen gehad.
En dan rest ons alleen nog maar de compote in de voorraadkast op te bergen en te wachten tot de winter komt :-) Eet smakelijk!
Voeg kersen en suiker naar smaak toe * Inmaakpotten en deksels moeten onbeschadigd zijn * Laat de compote 3-4 dagen op de keukentafel staan om te controleren
Mijn andere recepten zijn ook te vinden op mijn blog cesminazuenal.blogspot.com en op Youtube