Bron :: Pixabay : kalhh
Erwtensoep volgens oma's recept
Dit super simpele en heerlijke erwtensoep recept is een rechtstreekse erfenis van mijn oma. Ik heb het zelf ontelbare keren gemaakt en elke keer dat ik het maakte, voelde ik de liefde en zorg die oma in het koken van deze soep stak. De rijke smaak en fluweelzachte textuur zijn altijd een hit bij familie en vrienden.
Ingrediënten
- 500 g Gedroogde groene doperwten
- 1 Ui
- 1 groot aardappel
- 2 aaseter
- 1 Stuk Knolselderij
- 100 g Pancetta
- 2 Laurierbladeren
- Zout en peper naar smaak
- 1 Theelepel Marjolein
- 2 l water
Laatste folders
Procedure
Om het erwtensoeprecept te koken, laat je de groene erwten minstens 12 uur of 's nachts weken in water. Deze stap mag je niet overslaan, want hierdoor worden de erwten zachter en krijgt de soep zijn karakteristieke romige textuur.
Schil de ui, aardappel, wortel en selderij en snijd ze in blokjes. Snijd de pancetta in kleine blokjes. Oma zei altijd dat het gebruik van pancetta de smaak een diepere dimensie geeft.
Bak de pancetta in een grote pan. Als het spek knapperig is, voeg je de ui toe en bak je deze glazig.
Zodra de ui doorschijnend is, voeg je de aardappel, wortel en bleekselderij toe en bak je dit ongeveer 5 minuten.
Voeg de geweekte erwten toe en giet het water erbij. Voeg de laurierblaadjes, zout, peper en marjolein toe.
Breng alles aan de kook en zet dan het vuur laag. Dek de soep af en laat ongeveer een uur sudderen. Oma benadrukte altijd dat langzaam sudderen de sleutel is tot het ontwikkelen van de smaken.
Na ongeveer een uur moet de erwtensoep de gewenste consistentie hebben bereikt. Als hij te dik is, voeg dan een beetje water toe. Verwijder de laurierblaadjes voor het opdienen.