Gekneed deeg
Als echte pastafreak heb ik altijd graag geëxperimenteerd met verschillende, soms erg gewaagde smaakcombinaties. Mijn favoriete gebak is echter altijd de traditionele Hongaarse keltpasta geweest. De knapperige en goudgele pasta geeft een sfeer af die aangenaam en vrolijk tegelijk is.
Ingrediënten
- 500 g Tarwebloem
- 31⁄2 dl lauwe melk
- 2 ei
- 50 g gist
- 2 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 100 g gesmolten boter
Laatste folders
Procedure
Giet eerst de tarwebloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg vervolgens het zout en de suiker toe. Na voorzichtig roeren voeg je langzaam de lauwe melk toe.
Nu komt de gist. Het is belangrijk om de gist eerst in een beetje warme, suikerhoudende melk te laten rijzen, zodat het deeg goed rijst. Giet de gist ook in het putje en voeg dan de eieren toe. Als je thuis een keukenmachine hebt, gebruik die dan voor de volgende stap, zo niet, dan maak je het deeg met de hand.
Voeg tijdens het kneden van het deeg langzaam de gesmolten, maar niet hete boter toe. Dit zorgt ervoor dat het deeg zacht en luchtig genoeg wordt. Zodra het deeg homogeen is, dek je het af met een keukenhanddoek en laat je het 1 uur rijzen op een warme plaats.
Dan komt het bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vorm het deeg met je handen en scheur het uit elkaar in de pan, hoe willekeuriger je het doet, hoe rustieker en authentieker het resultaat zal zijn. Dan doen we het deeg in de oven en bakken het ongeveer 20-25 minuten tot het goudbruin is.