Bron :: Monstera from Pexels
Geroosterde kalkoen
Recept voor een heerlijke gebraden kalkoen die geschikt is voor familiebijeenkomsten en feesten.
Ingrediënten
Vlees:
- 1 stuk Wortel
Voor de kruidenboter:
- 13⁄4 mok Boter
- 21⁄2 lepels Olijfolie
- 5 lepels Citroensap
- 1⁄2 lepels Citroenschil
- 5 kruidnagel Knoflook
- Zout, zwarte peper
Aan de binnenkant van de kalkoen:
- Zout en zwarte peper
- 2 stuk De Ui
- 5 kruidnagel Knoflook
- 1 De Handvol Peterselie
- 1 stuk citroen
Laatste folders
Procedure
Bereid de kalkoen de avond voor het serveren.
Was het van binnen en van buiten onder stromend water. Droog hem daarna af met een keukendoek.
Meng de ingrediënten voor de kruidenboter in een kom.
Verdeel de boter met je handen over het oppervlak van de kalkoen.
Leg de kalkoen in een grote, lage ovenschaal.
Zout en peper de binnenkant van de kalkoen en wrijf de binnenkant in met de ingrediënten voor de binnenkant.
Bind de kalkoendijen samen met keukentouw. Steek een kookthermometer vanaf de onderkant in de poot.
Dek de kalkoen af met folie en bak minstens 8 uur op 100 graden Celsius.
Ontdoe de kalkoen 's ochtends en braad een uur op 200°C. De temperatuur op de thermometer moet aan het einde van de braadtijd ongeveer 76°C zijn.
Nadat je de kalkoen uit de oven hebt gehaald, dek je hem weer af met folie en laat je hem nog 25 minuten rusten.