Bron :: Pixabay : Silviarita
Kerstkoekwafels
Dit is een recept voor wafeltjeskoekjes die ik elk jaar met Kerstmis maak voor mijn familie en vrienden. Ik herinner me nog de gezellige winterdagen waarop ik met mijn oma in de keuken stond om deze heerlijke peperkoekkoekjes te bakken. De ontbijtkoek op wafeltjes zoals in Neurenberg is makkelijk te bakken en smaakt heerlijk.
Ingrediënten
Ingrediënten:
- 300 g Honing
- 200 g suiker
- 100 g boter
- 2 Eieren
- 500 g Meel
- 1 TL Zuiveringszout
- 1 Tas peperkoekpoeder
- 100 g Gekonfijte citroenschil
- 100 g Gekonfijte sinaasappelschil
- 100 g gemalen hazelnoten
- 50 gemiddelde grootte Wafels
Voor het glazuur:
- 200 g bloemsuiker
- 2 lepel citroensap
- Chocolade glazuur
Laatste folders
Procedure
Om peperkoekwafels te maken, verwarm je de honing, suiker en boter in een pan tot alles is opgelost. Roer ondertussen het mengsel hier en daar om ervoor te zorgen dat er niets aanbrandt.
Zodra het mengsel is afgekoeld, voeg je de eieren toe en roer je het goed door. Als je de eieren toevoegt terwijl het mengsel nog heet is, kan het gaan stollen, dus pas op dat het niet te heet is.
Meng in een aparte kom de bloem, zuiveringszout en peperkoekkruiden. Gebruik een garde om ervoor te zorgen dat alles goed gemengd is en er geen klontjes zijn.
Voeg het honingmengsel toe aan het bloemmengsel en kneed goed door. Het deeg moet plakkerig zijn, maar niet te vochtig. Als het te droog lijkt, voeg je gewoon een paar druppels water toe.
Meng de gekonfijte citroenschil, gekonfijte sinaasappelschil en gemalen hazelnoten door het deeg. Het mengsel moet goed opgenomen zijn en alles moet goed verdeeld zijn.
Verdeel het deeg over de wafels. Dit is een lastige stap, het is belangrijk om het beslag gelijkmatig te verdelen en ervoor te zorgen dat het niet over de rand gaat.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de wafels 15-20 minuten. De peperkoek moet lichtjes bruin worden aan de randen, maar niet aanbranden.
Terwijl de peperkoek afkoelt, meng je de poedersuiker en het citroensap om het glazuur te maken. Het glazuur moet dik maar smeerbaar zijn.
Bestrijk de afgekoelde peperkoekwafels met het glazuur of chocoladeglazuur en laat drogen. Een perfect hartig kerstkoekje voor het hele gezin.