Bron :: zizitop101 for Pixabay
Klassieke koolrolletjes gevuld met gehakt
Nicht Hilda leerde me dit recept voor koolrolletjes begin jaren negentig. In de loop der jaren is haar kookkunst steeds beter geworden en haar koolrolletjes zijn legendarisch geworden. Ik heb dit traditionele gerecht ontelbare keren gemaakt. Het is altijd een speciale traktatie om deze lekkernij te serveren. De zelfgemaakte koolrolletjes zijn lekker en vullend.
Ingrediënten
- 8 groot Witte koolbladeren
- 500 g Gemengd gehakt
- 1 gemiddelde grootte Ui, fijngehakt
- 1 Kop Rijst, gekookt
- 1 Theelepel zout
- 1⁄2 Theelepel Peper
- 1 Kan tomatensaus
- 500 ml Vleesbouillon
Laatste folders
Procedure
Om de klassieke Duitse koolrolletjes na te maken, blancheer je eerst de witte kool door hem 5 minuten in kokend water te dompelen, daarna giet je hem af en laat je hem afkoelen. Hierdoor worden de koolbladeren flexibel genoeg om te rollen zonder te scheuren.
Meng ondertussen het gehakt, de ui, gekookte rijst, zout en peper in een kom. Blijf proeven voor de juiste hoeveelheid zout en peper.
Neem nu elk een koolblad en leg een kleine hoeveelheid van de vleesvulling in het midden van elk blad. Vouw dan de zijkanten samen en rol het blad op, net als een loempia.
De roulades worden vervolgens in een diepe ovenschaal gelegd en overgoten met tomatensaus en vleesbouillon.
De koolrolletjes gaan dan in de voorverwarmde oven van 180°C voor ongeveer 90 minuten. Hier is geduld nodig. Het aroma dat zich door de keuken verspreidt is verleidelijk, maar laat de koolrolletjes tot het einde doorgaren zodat ze lekker sappig en zacht worden.