Bron :: Pixabay : inekehuizing
Origineel recept Pfeffernüsse
Als echte zoetekauwen in de kersttijd kunnen we niet om de populaire pepernoten heen. Dit recept wordt in mijn familie al generaties lang gebruikt en rondt onze feestelijke bijeenkomsten altijd perfect af. Hoewel het iets meer tijd kost om klaar te maken, is de beloning een hemelse smaak en kerstaroma.
Ingrediënten
- 125 g Honing
- 50 g suiker
- 50 g boter
- 250 g Meel
- 1⁄2 TL bakpoeder
- 1 TL peperkoekpoeder
- 1⁄2 TL Gemalen anijszaad
- 1⁄2 TL Kardemompoeder
- 1 Knijpen zout
- 1 ei
- 1 lepel Cacaopoeder
- 200 g bloemsuiker
- 3 lepel citroensap
Laatste folders
Procedure
Breng voor het pepernotenrecept de honing, suiker en boter in een pan aan de kook. Roer voortdurend om aanbranden te voorkomen. Laat het mengsel vervolgens afkoelen.
Meng de bloem met het bakpoeder, de kruiden, het zout en het cacaopoeder. Ik raad aan om het meel te zeven voordat je het mengt om klonters te voorkomen en een fijnere textuur te krijgen.
Klop het ei door het afgekoelde honingmengsel en roer goed door. Voeg dan geleidelijk het bloemmengsel toe en kneed alles tot een soepel deeg.
Vorm het deeg tot een bal en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor is het deeg makkelijker te hanteren en krijgen de pepernoten een mooiere vorm.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op de voorbereide bakplaat.
Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten. Ze moeten een mooie bruine kleur hebben, maar niet te donker. Als je ze wat zachter wilt, verkort je de baktijd met een paar minuten.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap tot een gladde massa. Doop de warme pepernoten afzonderlijk in het glazuur en laat het hard worden. Optioneel kunnen de pepernoten ook bedekt worden met chocoladeglazuur.