Bron :: Freepik
Snelle zelfgemaakte verse mangoboterham
Deze verfrissende jam is perfect om op toast of koekjes te smeren, door yoghurt te roeren of bij kaas te serveren.
Ingrediënten
- 4 kopjes Rijpe mango's (geschild en fijngesneden)
- 2 kopjes Van witte suiker
- Sap van een grote citroen
- 1 eetlepel Pectine (optioneel)
Laatste folders
Procedure
Begin met het kiezen van de rijpste mango's. Een tip uit mijn jarenlange kookervaring: fruit dat op zijn hoogst rijp is, geeft de beste smaak en textuur voor jam. Schil de mango's en snijd ze fijn, waarbij je de pit weggooit.
Doe je fijngehakte mango's in een grote, diepe pan en giet de suiker erbij. De grootte van je pot is hier essentieel; een groter oppervlak zorgt ervoor dat de vloeistof sneller verdampt, waardoor je jam sneller hard wordt en de verse smaak van het fruit behouden blijft.
Meng de mango's en de suiker en laat het ongeveer 10 minuten zitten. Gedurende deze tijd zal de suiker sap uit de mango's onttrekken, waardoor je jam een intense mangosmaak krijgt.
Zet het vuur op middelhoog en roer het mango- en suikermengsel tot de suiker helemaal is opgelost.
Voeg je citroensap toe en zet het vuur hoger om het mengsel aan de kook te brengen. Citroensap voegt niet alleen een lekkere pittige smaak toe, maar is ook een natuurlijke bron van pectine, waardoor je jam beter kan opstijven.
Als je van een gladdere textuur in je jam houdt, gebruik dan gerust een dompelmixer. Je kunt de mangopulp ook pureren met een pureestamper. Ik heb liever wat stukjes in mijn jam omdat het een echt zelfgemaakt gevoel geeft.
Optionele stap: als je jam niet stolt na ongeveer 30 minuten aan de kook te zijn geweest, kun je pectine toevoegen. Dit kan helpen om je jam dikker te maken. Vergeet niet om in dit stadium voortdurend te roeren om ervoor te zorgen dat je jam niet aanbrandt aan de onderkant.
Om te testen of je jam goed is, leg je een beetje op een koud bord en zet je het in de koelkast. Na 5 minuten, als het gegeleerd is en niet uitloopt, is je jam klaar. Zo niet, blijf dan nog 5-10 minuten koken en test opnieuw.
Als de jam klaar is, giet je hem over in gesteriliseerde potten terwijl hij nog heet is, waarbij je ongeveer 2,5 cm ruimte overlaat aan de bovenkant. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen op kamertemperatuur.