Bron :: goytex by Adobe Stock
Traditionele "Schwarzsauer" volgens oma's recept
Dit authentieke recept voor zwart zuur komt uit mijn huis in Noord-Duitsland, waar het nog steeds erg populair is. Als kind vond ik het altijd heerlijk om mijn oma in de keuken deze rijke en hartige vleesbouillon te zien maken. Varkensvlees wordt gekookt met kruiden en geserveerd in een saus met bloed. Een onvergetelijke smaak die me altijd doet denken aan zondagen bij oma thuis.
Ingrediënten
- 1 kg Varkenskop of buikspek
- 3 groot Uien
- 4 Laurierbladeren
- 6 Jeneverbessen
- 1 Tablespoon zout
- 20 Peperkorrels
- 250 ml Bloed (varkensbloed)
- 4 Tablespoon azijn
- 2 Tablespoon Meel
Laatste folders
Procedure
Om het klassieke Noord-Duitse zwartzure recept te bereiden, doe je het vlees in een grote pan en bedek je het met water. Voeg 2 gesneden uien, de laurierblaadjes, jeneverbessen, zout en peperkorrels toe. Kook dit ongeveer 2 uur op een middelhoog vuur tot het vlees mals is en gemakkelijk te snijden. Een belangrijk onderdeel van deze stap is om het vlees langzaam te koken zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in kleine stukjes. Wees voorzichtig, het zal erg heet zijn! Zet de bouillon opzij.
Verwarm in een aparte pan het bloed langzaam, maar laat het niet koken - anders gaat het bloed stremmen en wordt de saus klonterig. Voeg 2 eetlepels azijn toe en roer constant zodat er geen klontjes ontstaan. Een beetje geduld is hier de sleutel tot succes.
Roer de bloem door een kleine hoeveelheid van de bouillon tot een gladde massa en voeg deze toe aan het verwarmde bloed. Voeg nu het vlees en de rest van de bouillon toe en laat ongeveer 30 minuten sudderen.
Terwijl het zwart zuur staat te pruttelen, fruit je de resterende ui in een pan tot hij gekarameliseerd is. Dit geeft een extra smaak aan het gerecht!
Breng het traditionele zwarte zuur op smaak en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gekarameliseerde uien toe en serveer warm.