Bron :: Freepik
Glutenvrij Kortkorstdeeg
Een glutenvrije versie van een klassiek kortkorstdeeg. Het is kruimelig, licht en perfect voor taartbodems, taartvormen of quiche.
Ingrediënten
- 220 gms Glutenvrij gewoon meel
- 100 gms Ongezouten boter, in blokjes en gekoeld
- 1 eetlepel griessuiker
- 1 knijpen zout
- 3 tbls koud water
Laatste folders
Procedure
Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout.
Voeg de in blokjes gesneden boter toe aan de kom en wrijf deze met je vingertoppen in de bloem tot het op broodkruimels lijkt.
Voeg geleidelijk het water toe, een eetlepel per keer, en meng tot het deeg samenkomt in een bal. Wees voorzichtig om het deeg niet te overwerken.
Wikkel het deeg in plasticfolie en koel het minstens 30 minuten in de koelkast voordat je het gebruikt.
Wanneer je klaar bent om te gebruiken, bestuif je lichtjes een werkblad met bloem. Rol het deeg uit zodat het in je taartvorm of tartevorm past.
Leg het opgerolde deeg op de schotel of vorm, druk het in de hoeken zonder het uit te rekken. Snijd overtollig deeg weg.
Laat nog 30 minuten in de koelkast afkoelen voordat je gaat bakken. Dit helpt om krimp van het gebak tijdens het bakken te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 200°C/180°C ventilator/gasstand 6. Prik de basis van het taartdeeg met een vork. Bekleed de taartvorm met bakpapier en vul met keramische bakbonen of gedroogde peulvruchten.
Bak blindelings gedurende 15 minuten. Verwijder vervolgens voorzichtig het papier en de bonen en plaats de bakvorm terug in de oven voor nog eens 5-10 minuten of tot de bodem licht goudbruin is.
Laat de taartbodem iets afkoelen voordat je je vulling toevoegt, en zet hem dan terug in de oven om te bakken volgens de instructies van het recept voor de vulling.