Bron :: Pixabay : Azlin
Indiase paneer kaas zelfgemaakt
Ik maak al jaren mijn eigen paneer kaas. Dit is een eenvoudig recept dat geen speciale ingrediënten of apparatuur vereist. Na verloop van tijd heb ik geleerd dat de sleutel tot succes de warmtegraad en de rusttijd is. Ik gebruik deze kaas graag in verschillende Indiase gerechten zoals paneer tikka masala en palak paneer, maar hij kan ook op zichzelf worden gegeten of worden gebruikt in sandwiches.
Ingrediënten
- 2 l volle melk
- 4 Tablespoon citroensap
- Zout en peper om op smaak te brengen
Laatste folders
Procedure
Om Indiase paneer kaas te maken, giet je eerst de melk in een grote, zware steelpan en breng je het op middelhoog vuur aan de kook. Roer gedurende deze tijd om ervoor te zorgen dat de melk niet aanbrandt op de bodem.
Zodra de melk begint te koken, zet je het vuur laag. Voeg langzaam en voorzichtig roerend het citroensap toe. Mijn ervaring is dat de kaas beter geleert als het sap langzaam en al roerend wordt toegevoegd.
Laat het mengsel ongeveer 10-15 minuten rusten tot de wei (de groenachtige vloeistof) en de paneer (de witte klontjes) zich scheiden.
Bekleed een zeef met een schone keukendoek en plaats deze boven een grote kom. Giet het mengsel langzaam in de zeef bekleed met de doek om de wei te scheiden. Ik heb dit proces vaak voorzichtig gedaan om ervoor te zorgen dat ik zoveel mogelijk kaas overhoud.
Als al het vocht is weggelopen, wikkel je de doek om de kaas en leg je er een zwaar voorwerp op om het resterende sap eruit te knijpen. Laat de kaas ongeveer 1-2 uur rusten.
Haal de Indiase paneer kaas uit de doek nadat het heeft gerust. Bestrooi de verse kaas tot slot met zout en peper en gebruik hem opnieuw.