Bron :: JoanieSimon for Getty Images
Jus van rode wijn
Persoonlijk ben ik dol op dit recept voor jus van rode wijn (jus) en het valt altijd in de smaak als ik gasten ontvang. Het is de ideale begeleider van veel vleesgerechten zoals ossenhaas of lamskoteletjes. Het vergt wat geduld, maar het eindresultaat is uitstekend.
Ingrediënten
- 1 Fles Goede rode wijn
- 2 gesneden Uien
- 2 gesneden teentjes knoflook
- 3 blokjes aaseter
- 2 Takje Verse tijm
- 2 Laurierbladeren
- 500 ml runderbouillon
- 3 lepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Laatste folders
Procedure
Voor de rode wijnjus verhit je de olijfolie in een grote pan en voeg je de gesnipperde uien, knoflook en wortels toe. Fruit ongeveer 10 minuten tot ze kleur beginnen te krijgen. Gebruik een middelhoog vuur om ervoor te zorgen dat de groenten niet verbranden.
Voeg de rode wijn, tijm en laurierblaadjes toe en breng de vloeistof aan de kook. Kook de wijn tot hij tot ongeveer de helft is ingekookt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. De wijn moet langzaam sudderen, niet sterk koken, om de smaken te concentreren en niet te verbranden.
Zodra de wijn is ingekookt, kun je de runderbouillon toevoegen en alles weer aan de kook brengen. Zet dan het vuur weer laag en laat de jus nog 20 minuten sudderen.
Passeer de saus tot slot door een fijne zeef en breng op smaak met zout en peper. Als de rode wijnjus te dun is, kun je hem verder inkoken of indikken met een beetje zetmeel gemengd met water.