Alpen dumpling Germknödel met vanillesaus
Ingrediënten
Grondstoffen
- 250 g halfgrove bloem
- 42 g verse gist
- 100 ml melk
- 25 g Honing
- 25 g boter
- 2 g zout
- 1 stukjes ei
- 15 g citroenschil
- 120 g Touwen
- 1 stukjes vanillestokje
- 4 stukjes dooier
- 500 ml slagroom
- 80 g suiker
Voor besprenkeling
- 150 g gemalen maanzaad
- suiker Meel
- munt
Laatste folders
Procedure
Maak een zuurdesem met gist, warme melk, honing en een beetje bloem. Laat het ongeveer 10 minuten staan tot het opkomt.
We smelten de boter, we slaan eieren, gist en boter samen met een vork en gieten het in het bloemmengsel. We voegen geraspte citroenschil en een snufje zout toe. Handmatig of met een machine werken we een glad deeg uit dat niet aan de kom blijft plakken. We bestuiven het met bloem en laten het in een bedekte kom op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld, dat duurt ongeveer een uur.
Rol het gerezen deeg uit en snijd het in 4 delen. Doe 1-2 eetlepels jam op elk stuk (je kunt het verdikken met broodkruimels of kwark, amandelen als ze te dun zijn) en sluit alles goed. Laat het nog 15 minuten rijzen op de roller. Bestrijk de stoomboot lichtjes met boter, zodat de knoedels er niet aan blijven plakken. Kook in de stoom voor 15 – 18 minuten. Let op, de knoedels zullen veel opzwellen tijdens het koken, u moet voldoende ruimte rond hen op de stomer laten.
Ondertussen koken we de vanillesaus (Cream Anglaise). We gieten room in een steelpan. We snijden het vanillestokje in de lengte door en schrapen met de punt van een mes het merg in de room. Breng het langzaam aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.
Klop de eierdooiers eerst met een garde met suiker tot een fijn schuim. Giet ze onder constant kloppen met een pollepel kokende room en vervolgens nog een pollepel. Giet dit eierdooiermengsel, terwijl je constant roert, terug in de pan met de resterende room en zet het terug op het fornuis. Blijf roeren met de garde en verwarm totdat de crème dik wordt. Breng niet aan de kook, laat het eerder opwarmen. Als je een keukenthermometer hebt, kun je deze gebruiken - de crème moet een temperatuur van ongeveer 80 °C bereiken.
Meng gemalen maanzaad met vanillesuiker.
Serveer de dumpling overgoten met vanillesaus en bestrooid met maanzaadsuiker.